Den lille, lækre stenbiderrogn med den store, friske smag serveres på nybagte blinis-pandekager med rødløg, krydderurter og creme fraiche. En forret, snack eller let frokost kan næppe lyde mere indbydende!
Stenbiderrognen kaldes ’Danmark kaviar’, og det er ikke uden grund. Stenbideren bebuder ikke alene, at foråret er på vej, den svømmer også rundt med en af havets mest ikoniske og smagfulde delikatesser.
De små, lyserøde fiskeæg med den spændstige konsistens er i sæson netop nu, og den milde vinter betyder, at det bugner med lækker stenbiderrogn hos fiskehandleren.
Sådan renser du stenbiderrogn
Hvis stenbiderrognen ikke allerede er renset, så kan du købe den friske rogn i hinder. Det er ikke svært hverken at gøre stenbiderrognen i stand eller at tilberede den.
Du skal starte med at fjerne de største hinder og derefter lægge resten af rognen i en stor skål med koldt vand. Så pisker du kraftigt og grundigt med et metalpiskeris, indtil hinderne slipper rognen og sætter sig fast på piskeriset. Når hinderne er fjernet, skal du si vandet fra og vende stenbiderrognen med lidt salt.
Nu er det bare med at anrette og servere!
De bedste opskrifter
Stenbiderrogn kan anrettes på utallige måder. En af de skønneste er som topping på nybagte blinis-pandekager.
Du kan følge denne gode grundopskrift på blinis:
(Ca. 28 stk.)
- 125 g boghvedemel
-
75 g hvedemel
-
½ tsk bagepulver
-
½ tsk salt
-
½ tsk sukker
-
1½ dl yoghurt naturel
-
1 dl kogt vand, stuetemperatur
-
2 æg
-
10 g smør
Bland alle de tørre ingredienser sammen, og pisk sammen med de flydende ingredienser. Steg på din (blinis)pande i 1-2 minutter på hver side, og server med frisk stenbiderrogn. Velbekomme! Du kan hente flere ideer til madlavning med blinispande i vores inspirerende opskrifthæfte.
Alternativt kan stenbiderrogn indgå som del i sushi, salater eller på højtbelagt smørrebrød..
Fakta om stenbiderrogn
-
Stenbiderrognen stammer fra stenbiderhunnen, der bærer det ucharmerende navn ’kvabso’
-
Stenbiderrognen kaldes med rette ’Danmarks kaviar’
-
Stenbiderrognen er en delikatesse, som bebuder foråret
-
Man spiser sjældent selve stenbideren, fordi den ikke smager specielt godt. Til gengæld smager stenbiderens rogn sublimt.