Du behøver ikke stakkevis af stegepander i dit køkken for at kunne lave mange forskellige retter. Vælg produkter af god kvalitet med omtanke, så kommer du langt med tre pander – hvis du altså vil...
Der findes hele 37 forskellige familieformer i det moderne Danmark! Kernefamilien med to voksne og to børn eksisterer stadig, men er langt fra normen. Mange lever som singler, og i en del familier er der en stor børneflok den ene weekend, mens der ingen børn er den næste.
Køkkenet, og dets udstyr, skal derfor kunne rumme, at der skal laves mad til et skiftende antal familiemedlemmer og gæster.
Pande nr. 1 og 2: Størrelse betyder noget
Det kræver sit af køkkenudstyret, når der både skal kunne laves mad til få og til mange. Tidligere var en standardpande på 28 cm tilstrækkelig for de fleste. I dag findes der pander i mange forskellige størrelser, der tilgodeser de skiftende behov i en moderne familie. Du kan få pander fra 20 cm og helt op til meget store pander.
Tænk over dine behov i køkkenet. Uanset antal af familiemedlemmer er det en god investering at købe en mindre pande på for eksempel 24 cm til små måltider og en større pande på 28-30 cm, til når I er mange, eller der skal laves en hel pande frikadeller.
Og husk – du sparer energi ved ikke at varme en stor pande op til små retter og omvendt.
Pande nr. 3: En multifunktionel pande
Vil du nøjes med tre pander, bør den tredje pande være med høj kant og gerne med låg, så den kan bruges til mange forskellige formål. Vælg for eksempel en sauterpande med non-stick belægning. Den kan bruges til et utal af retter, også i ovnen.
En pande med høj kant har den fordel, at du kan lave større portioner eller retter med mere væde. Brug den til at lave risotto, brasede kartofler, kødsovs og grøntsagsretter eller til at bage brød i ovnen.
Med de disse tre slags pander – en lille, en stor og en sauterpande med høj kant og låg – har du uendeligt mange muligheder for varieret madlavning i dagligdagen. Husk, at alle SCANPAN pander er ovnfaste – helt op til 250°.
Hvis du ikke vil nøjes med 3 pander
Vil du have lidt mere bredde i dit udvalg af pander, kan du med fordel udvide samlingen med endnu en stegepande i mellemstørrelse. Det kan være en fordel, hvis du eksempelvis skal stege mange fiskefileter eller bøffer, der alle skal være færdige samtidig.
En bradepande er også uundværlig – vælg gerne en, som kan bruges på både komfur, i ovn og på grill og en wokpande er perfekt til sund hverdagsmad med bid.
Pander for feinschmeckere og gourmander
Gør dit madliv lidt sødere med specialpander for feinschmeckeren, der kræser for detaljen og gerne vil have pander til helt specialiserede formål.
Pandekagelækkerier: Brug en pandekagepande, når du skal kreere blondetynde pandekager.
Kobbersauterpande: Lidt af en blærepande, som både er fantastisk at arbejde med på komfuret og ser lækker ud på bordet.
Pocheringspande: Til de perfekte pocherede æg – tilføj eventuelt lidt trøffel …
Pas på panden
Følg disse enkle råd, så forlænger du din pandes levetid.
- Undgå bratte temperaturskift, der kan slå panden skæv.
- Hæld aldrig koldt vand i en skoldhed pande, men lad panden køle langsomt ned.
- Langsom opvarmning er skånsom for non-stick belægningen. Tænd panden på middelvarme, mens du gør råvarerne klar.
- Steg gerne ved 2/3 varme i stedet for ved fuld blus
- Rengør altid med vand og sæbe.
Læs vores komplette guide til vedligeholdelse af gryder og pander her.