Lige nu bugner danske haver og plantager af æbler. Danske æbler er noget af det ypperligste, og der er nærmest ingen grænser for, hvad de kan bruges til: i kålsalat og karryretter, gammeldags æblekage, mos til baby, presset til most, eller drys halve æbler med farin og kanel - pak ind i folie og bag i ovnen eller over bål.
Og selvfølgelig direkte fra træet og i eftermiddagens snackskål med f.eks. mandler og tørrede figner.
Æblemand kom indenfor,
æblemand kom indenfor,
har du nogen æbler med til mig i dag?
Tak skal du ha’
Vi har fået røde (æble)kinder og et stort smil i ansigtet. Og vi kan ikke få den gamle æblesang ud af hovedet. Den første kurv med friske, danske æbler er lige landet. De sprøde, sur/søde, saftige og friske frugter, som bare er bedst, når de er friskplukkede og ikke er fløjet ind fra varmere lande.
Det er nu, og i de kommende måneder, at danske æbleavlere har kurven fyldt med friske æbler. Måske lidt (for) syrlige efter nogles smag – men til gengæld sprøde og saftige. Skønne, danske frugter. Enten fra din egen eller æbleavlerens have.
Samtidig er æblet en af de mest alsidige frugter, som ikke kun er dejlig direkte fra træet, men også i mange forskellige typer af retter og drikke: Æblekage – Æblegrød – Æblemost – Æbleflæsk – Æblesalat – Æblecider – Æbleskiver (selv om æblerne er forsvundet fra mange moderne æbleskiver).
Nogle mennesker oplever sult, efter de har spist et æble. Men æbler burde pga. sit høje indhold af fibre virke mættende.
...frugtsyren giver svaret
Frugtsyre er kendt for at stimulere appetitten, f.eks. får underernærede patienter drikke tilsat frugtsyre for at vække lysten til at spise. Derfor er det især de syrlige æbler, man bliver sulten af.
Hvornår må du tage af naturens spisekammer?Svaret kommer her: I offentlige skove må du iflg. Jyske Lov fra 1241 tage de frugter, du "kan have i din hat". I en privat skov må du tage det, du kan nå fra stierne, og hænger der en gren ud over fortovet, må du plukke det, du kan nå fra offentlig vej.
Er frugtskålens og grøntsagsskuffens indhold ved at være lidt runkent og brunt i kanterne? Smid det ikke ud, men tilbered det - på den måde kommer smagen i fokus i stedet for konsistensen...
Et stødt æble kan bruges i bagværk eller komme en tur i saftpresseren. En rynket peberfrugt kan bages i ovnen med fyld af feta og krydderier. En overmoden tomat kan komme med i kødsovsen eller suppen. En blød agurk kan rives, blandes med græsk yoghurt og presset hvidløg og blive til en lækker tzatziki. En meget moden banan kan komme med i morgenens smoothie.
De fleste kender den gamle talemåde, som i en dansk omskrivning antyder, at spiser du et æble om dagen – så holder du dig sund og rask.
Og sandt er det, at æblet er ikke bare er en vidunderlig frugt, men ligger øverst på listen af sunde bidrag til vores kost. Med et stort indhold af blandt andet vitaminer, mineraler og fibre indeholder æblet en sund cocktail, som passer perfekt til en sund, men smagsvarieret og velsmagende kost.
Savner du inspiration til at bruge de skønne æbler, så har vi lavet et enkelt bud her: En opskrift på lækker æblecrumble - den tager ikke mere end en halv time at lave, og både børn og voksne er vilde med den! Klik og gå direkte til opskriften. Eller hvad med en god, gammeldags æblekage - vi har fået en skøn opskrift af Brødrene Koch.