SCANPAN er i dag en internationalt, anerkendt producent af kompromisløst køkkengrej og tilbehør til alle typer køkkener. Og 60 år efter den første trykstøbte stegepande blev sendt på gaden, udsender SCANPAN en jubilæumspande og tilhørende gryder i et begrænset oplag. Jubilæumspanden har det klassiske ’mønster’ i overfladen, som stammer tilbage fra 1956, men er naturligvis overfladebehandlet med den nyeste og stærkeste belægning.
På tidsrejse med SCANPAN
50'erne – den første stegepande
Der skulle ellers lidt af en tilfældighed til før verdens første trykstøbte pande blev til i 1956. I Lystrup ved Aarhus er opfinderen og erhvervsmanden G. A. L. Thorsen, som også står bag den trykstøbte stålvask, i gang med udviklingen af en trykkoger. Projektet opgives, men dét, der oprindeligt var tænkt som låget til trykkogeren, kommer til at danne udgangspunkt for en stegepande. Panden blev lavet af skrotaluminium, som var billigt på dette tidspunkt, blandt andet på grund af kasserede flyvemaskiner fra 2. verdenskrig.
Selv om der stadig er en af de originale aluminiumspresser i brug i SCANPANs nuværende produktion i Ryomgaard på Djursland, er der sket meget med både kvalitet, design og funktionalitet siden de første stegepander forlod fabrikken i 50'erne.
60'erne – den kræsne husmoders foretrukne køkkenudstyr
I de glade 60'ere blomstrer økonomien, og nyt køkkenudstyr – blandt andet stegepander med nonstick-belægning – finder vej til danskernes køkkener. På fabrikken i Lystrup producerer medarbejderne nu også æbleskivepander, vaffeljern og bageforme. Køkkenudstyret bliver solgt under navnet og sloganet: 'Den kræsne husmoders foretrukne køkkenudstyr'.
70’erne – fra oliekrise til ny fabrik
Trods oliekrisens indhug i husholdningernes økonomi fortsætter efterspørgslen efter de danske stegepander med at vokse. Produktionen flytter ud af de gamle produktionshaller i Lystrup, og i sommeren 1976 kan den nye fabrik endelig åbne i Ryomgaard på Djursland.
Panderne bliver kuglepoleret – og man eksperimenterer med bivoks – for at få en helt blank overflade. Og selv om teknikken løbende er blevet forfinet, er polering med dansk bivoks den dag i dag en vigtig del af efterbehandlingen af de trykstøbte stegepander fra SCANPAN.
80'erne – de første stegepander med titanium
Nu er det ikke længere kun danskere, der har fået øjnene op for stegepanderne. Tyskland er nu det helt store marked. Panderne bliver i stort omfang solgt på markeder, hvor de hurtigt bliver populære hos de tyske husmødre på grund af den helt plane bund.
I 1986 præsenterer fabrikken i Ryomgaard den første stegepande med kombineret titanium- og non-stickbelægning. En produktnyhed, der for alvor får lastbilerne med stegepander til at rulle mod udlandet. Den nye belægning er så hård, at man tester den med en boremaskine, når der er potentielle kunder på besøg. Ideen til at bruge titanium er i øvrigt inspireret af rumindustriens varmeskjold.
90'erne – nye serier og patenterede greb
I løbet af 90'erne udvikler SCANPAN et patenteret greb, der er støbt sammen med resten af stegepandens krop. Det betyder, at håndtaget ikke løsner sig – heller ikke efter mange års brug. Som mange andre af de landvindinger, der er gjort, bliver det nye greb til efter mange forsøg ude i fabrikken. Kombinationen af håndværk, nysgerrighed og opfindsomhed trives her mellem de gamle presser, som stadig er i brug.
00'erne – miljøvenligt køkkenudstyr og kokkesamarbejde
I 2008 er SCANPAN den første producent, som kan melde alle produkter helt fri for PFOA og PFOS. I produktionen anvender SCANPAN desuden metaller såsom rustfrit stål og recirkuleret aluminium – blandt andet fra dåser – for at minimere produktionens miljøbelastning.
Det er også i 00'erne, at SCANPAN begynder at samarbejde med professionelle kokke i bestræbelserne på at udvikle det bedste køkkengrej til såvel private som professionelle.
10'erne – For the love of good food
Induktionskomfuret gør for alvor sit indtog i det moderne køkken, og SCANPAN udvikler en bund til aluminiumspanderne og –gryderne, som fungerer på induktionskomfuret.
60 år efter den første trykstøbte stegepande er det fortsat den samme grundlæggende teknik, der ligger til grund for de danskproducerede kvalitetspander fra SCANPAN. Men årene har også tilført nye og forbedrede egenskaber til de populære pander.
SCANPANS jubilæumsserie er produceret i et begrænset oplag. Jubilæumsserien kan købes lige her: